top of page

Vachtverzorging van onze Briard

De eerste regel die heel belangrijk is bij het verzorgen van de vacht is regelmaat. Als de vacht een of twee keer per week netjes wordt onderhouden zal de hond er altijd schoon en goed verzorgd uitzien. Met deze regelmatige verzorging, zullen er nauwelijks vervelende klitten kunnen ontstaan. Klitten zijn niet gemakkelijk om te verwijderen, schadelijk voor de vacht en maken het kammen van de hond tot een naar werkje, voor zowel baas als hond.

De ideale vacht van de briard is over het algemeen beschreven als een "geitenvacht" en het is relatief gemakkelijk te verzorgen. Het haar is wat grof, maar glad en moet natuurlijk vallen in soepele golvende lokken met een natuurlijke scheiding op het hoofd, de nek en langs de rug. Helaas hebben niet alle Briards de droge, makkelijk te onderhouden geitenvacht .De meest voorkomende fout bij onze briardvachten is, dat de bovenvacht te zacht is en de eigenaar heeft dan te maken met een vacht die heel fijn en zacht is. En soms toch wel of redelijk stug haar met (te) veel onderwol. In beide gevallen vraagt deze vacht regelmatig onderhoud, ter voorkoming van klitten of vervilting van het onderhaar tegen de huid. Honden die veel zwemmen kunnen daar ook veel last van hebben, omdat de natuurlijke oliën verdwijnen en en dat maakt de textuur zachter en droger. Dan vormen zich weer sneller klitten en de vacht neemt gemakkelijker vuil op. Natuurlijk is de voornaamste bron van vachtstructuur erfelijkheid.

De Briard heeft een dubbele vacht. De bovenvacht is lang, zeven of meer centimeter op de schouder op volwassen leeftijd, en hoort hard en droog te zijn, als geitenhaar. Hij groeit trager dan de ondervacht, die zacht en wollig is en rondom de bovenvacht groeit en en slechts ongeveer 3 tot 5 cm lang is. . Het is vooral de ondervacht die de meeste aandacht vraagt. Als de vacht niet goed wordt onderhouden, is het de ondervacht die gaat klitten en in een verder stadium van verwaarlozing zelfs gaat vervilten. Het verwijderen van deze klitten lukt meestal niet zonder de vacht te beschadigen. Er wordt teveel ondervacht uitgetrokken, waardoor de groei van de ondervacht juist gestimuleerd wordt .Als de vacht echt vervilt is tot op de huid, is er meestal maar één oplossing: kaal scheren. Dat is natuurlijk heel jammer niet de bedoeling en daarom is het erg belangrijk om de vacht regelmatig en goed te onderhouden.

De frequentie van het verzorgen van de vacht hangt helemaal af van de kwaliteit van het haar. Hoe zachter de vacht, hoe vaker het moet. Voor een briard met een zachtevacht met veel onderwol, moet u zeker iedere week een uur uittrekken. Voor een vacht van goede kwaliteit met weinig onderwol (wat we meestal bij de grijze briard zien) volstaat 1 x per 3 -4 weken.Dus waar beginnen we? Ik ga ervan uit dat u onlangs uw eerste briard hebt aangeschaft dat hij slechts een paar maanden oud is.Hoe jonger u begint de hond aan te leren dat hij het borstelen en kammen gaat ervaren als dagelijkse routine, hoe beter. Een puppy die dit niet wordt geleerd, zal later erg moeilijk of niet te verzorgen zijn.

Het gemakkelijkste is om de pup te leren te worden verzorgd op een tafel. Als hij leert om rustig te liggen op zijn zijkant voor het kammen en borstelen, zal dit meerdere doelen dienen. Het bespaart u de rugpijn, die kunt krijgen van het vooroverbuigen als u de hond op de vloer legt. Het zal veel eenvoudiger te zijn teennagels knippen en zijn oren te controleren, en de hond zal ook rustiger liggen dan op de vloer. Bovendien zal de dierenarts oprecht waarderen als een hond is getraind om rustig te zitten op een tafel.
Wat hebt u nog voor een goede vachtverzorging?

- Een zogenaamde pennenborstel met stompe uiteinden
- Een kam met stompe uiteinden, het liefst ca 1 cm tussen de tanden, het mag ook een harkje zijn
- Een varkensharen borstel

 

Als de hond klitten heeft:
- antiklitspray
- shampoo voor lange vachten
- antiklitmasker voor het gemakkelijker uitkammen van de vacht
(deze artikelen zijn in het clubwinkeltje te krijgen www.briardvereniging.nl) of via de mail naar briardshop@briardvereniging.nl )

U legt de hond zijwaarts op de tafel. Zelf spuit ik dan wat antiklitspray over de vacht en borstel dat even goed door de vacht met de varkensharen borstel. Vooral een droge, zachte vacht zal daarna wat soepeler zijn, wat prettiger is voor de hond. Daarna beginnen we met de poten, helemaal onderaan bij de voetjes. Dat kamt u goed uit en u schuift iedere keer als dat gedeelte klaar is 5-10 cm op naar boven. Als u het andersom doet, dus bovenaan beginnen, dan haakt u steeds in een onderliggend klitje, wat de hond pijn doet en de vacht gaat beschadigen.

Dus, van onder naar boven werken. Komt u een klit tegen, spuit daar eventueel nog wat spray op en trek de klit met de vingers uit elkaar. Nooit de kam in de volledige klit zetten, altijd met 1 tand van de kam aan de zijkant van de klit beginnen en zo door. Om het prettiger voor uw hond te maken, houdt de klit vast met uw vingers, dicht op de huid, zodat u bij het trekken aan de klit niet aan de huid trekt. Kijk goed op de plekken waar de meeste klitten gaan zitten: binnenkant van de poten, de oksels, achter de oren, rondom het scrotum en rondom de anus. Het is het beste om van achteren naar voren te werken. Leer de hond aan dat u ook op de buik en de binnenpoten moet werken. Rond de voeten en de wolfsklauwen willen zich vaak veel harde, dichte klitten vormen, omdat daar ook veel vuil gaat zitten, dus goed in de gaten houden!

Als de hond helemaal klitvrij is, nog even ter controle de hele kant doorkammen zodat u zeker weet dat hij klitvrij is.

 

De borst, onder de kin en de baard kunt u het best nog even controleren als u hem laat zitten nadat u klaar bent. De snuit en baard van de hond kunnen door etensresten stinken en geklit zijn. Met een beetje warm water en shampoo is dit meestal snel opgelost en daarna goed uit te kammen. (Er bestaat ook een spray, waarmee dat heel goed schoon te houden is, Self rince van het merk Ingenya)

Mensen die niet showen met de hond en er met de kam niet doorkomen, willen nog wel eens een zogenaamde klittenkam gebruiken. Met de klittenkam snijdt men de klitten als het ware door. Bedenk echter wel, dat er alleen maar meer zacht haar terug zal komen. Dus klitvrij houden zal uiteindelijk het minste werk geven.

Vanaf de leeftijd van 7-8 maanden tot zo’n 18 maanden verliezen de meeste briards hun puppenvacht. In feite hebben we het hier over dood haar wat loslaat. Als dit niet regelmatig wordt geborsteld en gekamd, kan dit in deze periode flinke klitten geven. Het jeukt vaak ook, dus de hond gaat er dan aan bijten. Het beste is om er in deze periode dagelijks even naar te kijken. Maar, er is een lichtpuntje: zodra de volwassen vacht is doorgekomen, wordt het verzorgen van de vacht veel gemakkelijker.

Zoals hierboven al genoemd, kan de ondervacht (te veel, erg zacht) problemen geven. Sommige briards ontwikkelen een enorme ondervacht. Het is al gezegd, deze te lijf gaan met een klittenkam (snijden) is af te raden, omdat er steeds meer ondervacht zal komen. Het beste is deze ondervacht regelmatig goed te kammen. Met name de gebieden rond de oren, tussen de poten en rond de staart moeten goed in de gaten gehouden worden. Het regelmatig gebruiken van een masker tegen vervilting na het wassen kan heel goede resultaten geven.

Over de vraag of je een hond nu wel of niet moet wassen bestaan vele meningen. Als je een hond wast met “mensen” shampoo, waaraan veelal zout is toegevoegd, dan verstoor je de natuurlijke balans en verliest de huid van de hond de natuurlijke (beschermende) oliën en daarmee de soepelheid. De vacht zal dan alleen maar droger worden en veel vuil aantrekken, maar de droge huid kan veel jeuk geven..Zelf was ik mijn honden wel. Ik gebruik daarvoor de produkten van Ingenya. In deze plantaardige produkten zit geen zout. De shampoo altijd verdunnen met warm water. Dit over de vacht heen verdelen en even in laten trekken en daarna voorzichtig over de huid wrijven. Goed uitspoelen. Na het wassen met shampoo voor lange vachten breng ik een balsem op die ik even ( 5 minuten) laat intrekken.

Daarna goed uitspoelen. De balsem voedt de huid, beschermt de huid tegen vuil en, niet onbelangrijk, de vacht is veel gemakkelijker door te kammen en vormt minder klitten.Dit bij voorkeur doen als het lekker weer is of binnen laten drogen. Niet fohnen, dat droogt de vacht enorm uit.Regel: nooit een hond baden als hij geklit is. Altijd eerst helemaal uitkammen, daarna baden.Als de hond op de tafel ligt voor de vachtverzorging, vergeet dan niet direct de oren te verzorgen. Uit de uitwendige gehoorgang de overtollige haartjes plukken. Dit doet u gewoon met de vingers en een oorcleaner. Als al die haartjes in de gehoorgang blijven zitten dan zal daar vuil ophopen met de kans op een oorontsteking. Ik gebruik de oorcleaner van Ingenya: super makkelijk omdat de haartjes zonder de hond pijn te doen met een paar kleine rukjes te verwijderen zijn.Natuurlijk controleren we ook even of de hond tandsteen heeft. De dapperen onder ons houden dat zelf bij met een tandsteenkrabbertje, anderen zullen dit door de dierenarts laten verwijderen.

We kijken ook even of er geen teken of andere huidprobleempjes zijn.Een ander belangrijk punt om regelmatig te controleren zijn de wolfsklauwen. Omdat deze de grond niet raken, slijten deze niet op natuurlijke wijze. Sommige honden houden de klauwen zelf kort, door ze gewoon af te bijten. Andere honden kijken er niet naar om en als wij het dan niet in de gaten houden, dan kunnen deze nagels rond groeien en zo de huid weer ingroeien. En dat kan dan weer voor flinke irritatie en huidaandoeningen zorgen. Er zijn speciale nageltangen, maar het gaat ook prima met een gewone knijptang. Let op, alleen het stukje afknippen waar geen leven inzit. (zie tekening)

De verzorging zoals hierboven beschreven, is nodig om de briard’s vacht in goede conditie te houden. Als u naar een show gaat zorg dan dat de hond thuis al geheel verzorgd is, zodat op de show zelf er minimaal werk te doen is. Dan kunt u zich rustig installeren met een kopje koffie en wachten op de dingen die komen gaan zonder stress. Zorg dat de hond mooi geborsteld in de ring verschijnt. Mochten de haren wat statisch zijn, dan wil een neveltje water of conditioner wonderen doen. Kijk naar de ervaren fokkers hoe die het doen, daar kunt u veel plezier van hebben.

Sedir, de auteur van de Franse “bijbel” over de briard schreef meer dan 70 jaar geleden:“Borstel de vacht vanuit de top van de staart richting de kop en vanuit de voeten naar boven; borstel het vervolgens naar beneden. Als het haar teveel krult, maak het wat nat en borstel het plat. Heeft de hond te weinig haren op zijn lijf, geef hem dan voldoende gesneden prei in zijn eten. Als hij teveel haar op zijn hoofd en wangen heeft, dun het dan uit met de kam. Voorzichtig kammen verhard het haar. Borstel de vacht grondig om de huid te masseren, waardoor het bloed beter circuleert en de wortels gevoed worden. 

Wanneer een briard een goede vacht heeft, heeft hij niet meer verzorging nodig dan elke andere hond.
Niet baden de dag voor de show. Dan is zijn haar te pluizig. Vier dagen voor de show wassen en kam hem met grote zorg”.
Tot slot: als u de hond regelmatig goed verzorgt, hebben klitten geen tijd om te ontwikkelen en zal uw werk gemakkelijker zijn. Uw hond zal dan ook geen hekel hebben aan het kammen en wellicht in slaap vallen tijdens de behandeling.
Heel veel succes!

bottom of page