Waarschuwing voor pekel.

Ingezonden bericht.

Het spijt mij erg om jullie te moeten vertellen dat Storm gisternacht is overleden aan de gevolgen van een zoutvergiftiging. Dinsdagochtend kwam ik beneden en reageerde hij vreemd. Hij was erg onrustig en toen ik hem naar buiten liep werd dat niet minder. Hij had niet gebraakt, maar de nacht daarvoor wel. Die dag was echter een heerlijke dag met een lange wandeling en we hebben verder niets meer gemerkt. Die ochtend begon hij te piepen en ging hij buiten op een plek liggen waar hij anders nooit lag. Ik heb de dierenarts gebeld en we zijn er gelijk naar toe gegaan. Die dacht aan iets met zijn maag/blaas. Hij plaste niet, ook niet toen ik nog even met hem door de tuin wandelde. De arts heeft hem iets voor zijn maag gegeven en toen zijn we weer een klein stukje gaan wandelen maar hij plaste nog steeds niet. Hij had wel gewone ontlasting, maar tilde verder niet eens zijn poot op. We zijn naar huis gegaan en met de dierenarts afgesproken dat er voor 12 uur een verbetering moest optreden. Je zag gewoon dat hij erg ongemakkelijk was. Die verbetering trad niet op en we zijn om half een naar het Medisch Centrum Amsterdam gereden. Daar hebben ze een echo van zijn buik gemaakt maar daar was niets op te vinden. Hij leek echter steeds meer ongecoördineerd te worden. Moeilijker lopen, etc. Gesprek met een internist en de mogelijkheid van een vergiftiging of een hersentumor besproken. Besloten bloed af te nemen. Daar kwam een heel hoog zoutgehalte uit. Dit bleek regelmatig voor te komen bij deze weersomstandigheden; ik had er nog nooit van gehoord. Bij honden kan dat echter gebeuren door aflikken poten, misschien een hap pekel of zo iets). Er werd gelijk gewaarschuwd dat dit fataal kon zijn, maar wij geloofden daar natuurlijk niets van. Een sterke jonge Storm gebeurd dat niet. We hebben daar achtergelaten en er werd supergoed voor hem gezorgd. We hadden er veel vertrouwen in om hem de volgende ochtend weer op te halen. Hij kreeg een infuus om zijn vochtgehalte op peil te brengen. Zijn gedrag werd veroorzaakt doordat het zout eigenlijk ook zijn hersenen uitdroogde. Hij moest langzaam weer op peil komen omdat anders zijn hersenen weer te veel vocht zouden krijgen. De volgende ochtend waren ze echter niet tevreden over hem en ook in de middag niet. Hij bleef veel spugen. In de avond ontwikkelde hij hartritmestoornissen en uiteindelijk is hij woensdag op donderdag om 2.15 uur ?s-Nachts overleden. Wij zijn er direct naar toe gegaan en hebben nog bijna 2 uur bij hem gezeten en hem vastgehouden. Dat was mooi maar ook erg verdrietig. Ik vind het nog moeilijk om erover te praten vandaar deze mail.

Storm was een hond van slechts 4 jaar oud.

De hoeveelheid zout die een hond fataal kan worden ligt tussen 1,9 en 3,7 gram zout per kg hond, de klachten kunnen tot 72 uur na inname beginnen op te treden, de meest voorkomende klachten zijn braken en/of diarree,maar neurologische klachten kunnen ook optreden. Dit wordt veroorzaakt door uitdroging van de hersenen. Het lichaam probeert dan door het aanmaken/mobiliseren van bepaalde stoffen om toch vocht vast te houden in de weefsels, waardoor het toedienen van vloeistof (om het zout uit te spoelen en de uitdroging op te heffen) ook met de nodige voorzichtigheid moet gebeuren, anders kan er zwelling van de hersenen optreden en dit kan ook fataal worden. Norit heeft geen zin, want zout bindt niet aan norit. In dit geval was pekel aan de poten de boosdoener,maar ook de (bekende) tip om je hond te laten braken door hem zout te geven kan dus fataal aflopen!

Een extra reden dus om de pootjes goed af te spoelen na de wandeling 

 

Wintertips voor Honden

 

Hou honden weg van alle antivriesmiddeltjes en ruim elke vlek met antivries direct op! Honden zijn er dol op de zoete lucht en smaak en de kleinste hoeveelheid kan al dodelijke gevolgen hebben.

Laat je hond niet onbeheerd buiten als de temperatuur onder het vriespunt gaat zakken.

Honden die meestal binnen zijn moeten wennen aan het koude weer.

Ze moeten stelselmatig een dikkere wintervacht kunnen opbouwen om zich te beschermen en hun voet kussentjes hebben tijd nodig om te verdikken zodat ze bestand zijn tegen vriesweer.

Honden die het te koud krijgen kunnen onderkoeld raken en kunnen zelf bevriezen.

Vooral de oortopjes van honden zijn hiervoor zeer gevoelig.

Sommige honden hebben speciale schoentjes in de winterperiode ongeacht de lengte van hun vacht.

Indien uw hond regelmatig zijn pootjes oplicht tijdens de wandeling, regelmatig stopt om zijn pootjes hoog te houden, wil hij hiermee aantonen dat zijn poten oncomfortabel koud aanvoelen.

In deze gevallen is honden schoeisel aangeraden eens de winterkoude zich heeft ingezet.

Honden met langere haren op de poten ontwikkelen gemakkelijk ijsballen tussen de tenen.

Wrijf deze in met vaseline, slaolie, of een speciale spray om ze te beschermen alvorens uit wandelen te gaan.

Olie zal ervoor zorgen dat de ijsballen niet vastklitten.

Gebruik hiervoor eetbare olie want honden zullen steeds hun poten likken na de wandeling.

Indien je met de hond gaat wandelen op met zout bestrooide wandelpaden kan je het beste de poten afspoelen na de wandeling.

Pekel is zeer ongezond voor je hond.

Veel dieren zijn minder actief in de winterperiode en hebben dus minder calorieën nodig dan in de warmere maanden.

Pas het dieet van je hond aan in de winter om overgewicht te voorkomen.

Laat de hond ook niet teveel sneeuw eten, dit is heel koud voor de maag.Beste dierenliefhebber,Global Pet Alert is nu een week onderweg en wordt met groot enthousiasme ontvangen. Al veel mensen hebben de weg naar de website van Global Pet Alert gevonden en zich aangemeld. Ontzettend bedankt hiervoor! Diegene die de applicatie hebben gedownload maar zich nog niet hebben geregistreerd zou ik willen vragen dit alsnog te doen. Pas na de korte registratie kun u Alerts versturen en ontvangen. Uw gegevens zullen overigens nooit aan derden worden verstrekt en worden alleen gebruikt door Global Pet Alert.Het netwerk groeit maar we zijn er nog lang niet. Ik hoop ontzettend dat u ons wilt helpen met het verspreiden van dit nieuws! Zou u het willen vertellen aan uw omgeving? Delen op Facebook, Twitter, Hyves of uw website? Iedereen moet het weten en met of zonder huisdier dat maakt niet uit. Mocht u uw huisdier dan ooit kwijtraken kunnen zij u dan ook helpen zoeken. En dit geldt natuurlijk ook andersom als de buurman zijn hond of kat kwijt is. Elkaar kunnen helpen is toch het mooiste wat er is? Meer mensen zien meer!De applicatie GRATIS te downloaden. Er is nu dus geen drempel meer om elkaar te helpen.Ik hoop dat u nooit uw huisdier kwijt zult raken maar stel dat… Dan zou u het toch fantastisch vinden als uw omgeving met u meekijkt? Binnen één minuut stel je je omgeving op de hoogte van de vermissing!Voor meer informatie en een directe link naar de AppStore of Google Play Store klikt u hier: www.globalpetalert.comAlvast bedankt!Vriendelijke groet,Willy KroesVakantie check listIn de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie, en dan is het goed om op een aantal zaken te letten: Waar moet u aan denken als u op vakantie gaat?. vraag bij het vakantieadres of er honden zijn toegestaan.
. Informeer ruim van te voren welke regels m.b.t. inentingen en muilkorven van kracht zijn in het land van bestemming.
. In de auto is het in sommige landen verplicht de hond of kat te vervoeren in een kennel.
. Bevestig een adres kokertje met uw vakantieadres aan de halsband.
.Laat uw hond tijdig inenten en vraag om een gezondheidsverklaring. Jaarlijkse entingen zijn belangrijk, daarnaast is vaccinatie tegen hondsdolheid/rabiës verplicht in het buitenland.
. Zorg dat uw hond behandeld is tegen wormen en vlooien.
. Vraag na of er in het gebied waar u met vakantie gaat geen hartworm actief is.
. Chip uw hond voordat u vertrekt (vaak hebben rashonden al een chip).om verder niet te vergeten:. europees dierenpaspoort
. adres van een dierenarts in de regio van uw vakantieadres
. foto van uw hond
. identificatie of chipnummer
. voeding (droogvoer is praktisch om mee te nemen)
. voldoende water voor onderweg
. voerbakken
. poepzakjes
. tuig voor in de auto
. bench
. eigen deken
. EHBO-kit met tekentang
. eigen speeltje
. halsband en riem + een reserve setfijne vakantie ! 

Wat te doen bij ongevallen.

 

Royal Canin heeft voor u een eerste hulp site gemaakt.

Deze App is gratis te downloaden.

 

Royal Canin EHBO app