Algemene beschrijving

 

Beschrijving van het ras


De Briard is een rustieke hond, middelgroot, zeer elegant, harmonieus met een solide voorkomen. De vacht is lang en dient een knisperende hardheid te hebben zoals de vacht van een geit. Typerend oor de Briard is niet alleen zijn overvloedige fauve, zwarte of grijze vacht maar ook zijn fier gedragen krachtige hoofd, met de lange haren die de ogen als een sluier bedekken en deze hond zo’n rachtig aanzien geven. Zijn grote donkere ogen zijn van een oneindige zachtheid en intelligentie.

Het gangwerk is soepel en licht ontegenzeggelijk is de Briard een van de mooiste honden om te zien, maar heeft daarnaast een aantal unieke eigenschappen die hem zo bijzonder maken: de kracht, de moed, zijn loyaliteit, zachtheid en bescheidenheid. Hetgeen waarmee hij zich absoluut onderscheid van andere rassen is zijn grote gevoeligheid, de onvoorwaardelijke trouw aan zijn baas met maar één doel: het zijn baas naar de zin maken.

 Goed opgevoed, met een consequente en rustige baas, is de Briard een echte bondgenoot, charmante vriend en zijn baas toegewijd tot aan zijn dood. Slim en vindingrijk, kortom een hond die initiatieven neemt en graag voor zijn baas werkt. De Briard is sinds eeuwen gefokt voor het hoeden, begeleiden en beschermen van schapen en het verdedigen van de baas en diens eigendommen. Door zijn aangeboren voorzichtigheid en vindingrijkheid tegenover moeilijkheden is hij zeer geschikt voor dit werk. Tegenwoordig ziet hij zijn huisgenoten vaak aan als zijn kudde en zo zie je hem tijdens de wandeling zijn "kudde" omcirkelen. De oorspronkelijke herderstalenten kan de Briard als huishond niet ontplooien, maar ook zijn familie verliest hij, zoals anders zijn schapen, niet uit het oog.

 

De geschiedenis van de Briard


De Briard of Chien de Berger de Brie, zoals zijn officiële naam luidt, behoort tot een oud Frans werkhonden ras. Toen aan het begin van de vorige eeuw de kynologie net ontstond, waren er al snel mensen die zich voor een Nationaal Frans herders hondenras begonnen te interesseren. Deze langharige herdershonden waren volop aanwezig bij boeren en herders op het platte land maar ook in Parijs, waar zij de knechten in het abbatoir hielpen bij het bewaken en opdrijven van het aangevoerde slachtvee. Wij kunnen rustig aannemen dat de Briard al in de vroege middeleeuwen al halflangharige herdershonden in Frankrijk waren.
We vinden dan ook de oudste vermelding van de naam "Chien de Brie" in een boek van voor de Franse revolutie. Veel schrijvers hebben een verklaring gezocht voor het feit dat de benaming Chien de Brie algemeen gebruikt wordt voor een hond die in heel Midden - en Noord Frankrijk voorkomt, terwijl niets erop wijst dat het ras in de streek Brie (ten oosten van Parijs) ontstaan zou zijn. Zou het soms een verbastering zijn van "Chien d' Aubry??
Een jonge edelman  genaamd Aubry de Montdidier, hoveling van koning Charles V, is  de hoofdpersoon uit het oude verhaal dat vertelt hoe de hond van Aubry, nadat zijn baas op laffe wijze vermoord was, steeds dezelfde hoveling grommend achtervolgde. Deze Richard Macaire had inderdaad Aubry vermoord. Achterdochtig geworden door het gedrag van de hond, beval de koning een gevecht tussen Richard Macaire en de hond van Aubry. Door de hond op de knieën gebracht bekende Richard zijn misdaad en werd onthoofd. De vader van Aubry liet een hondenkop aanbrengen op de kerk in Montdidier om zo deze hond te eren. Deze kerk werd in de oorlog 1914 - 1918 helaas verwoest.
 

 

GEWIJZIGDE LOCATIE 

JONGEHONDENDAG

4 SEPTEMBER 2017

Beste deelnhemers,
Onze jongehondendag volgende week zondag was in eerste instantie gepland op ons terrein in Ingen. Helaas is dit terrein door de langdurige en hevige regenval van de afgelopen weken veel te nat. Wij hebben daarom het besluit genomen een andere locatie te zoeken voor deze dag. Het betreft een locatie enkele km verderop:


MANEGE DE MARGRIETRUITERS,

ZIJVELING 3A

4032 NT OMMEREN.


Graag tot ziens op 24 september!

 

Copyright © 2017 Briard Vereniging Nederland   Erkend door Raad van Beheer.